مردم در سنین مختلف فراغتهای متفاوتی دارند. سن تأثیر مهمی بر میزان مشارکت فرد در امور فراغتی دارد ولی این تأثیر بسته به فرد و نوع فعالیت متغیر است. نوع فعالیتهای فراغتی در سنین مختلف متفاوت است. داشتن فرصت نیز بر مشارکت در سرگرمیها موثر است و برخی افراد وقت کافی برای مشارکت در این نوع فعالیتها را در اختیار دارند. فراغت کودکان کاملا با فراغت جوانان و میانسالان متفاوت است. میتوان فراغت از لحاظ سن را در این طبقه بندی قرار داد:
اوقات فراغت کودکان و نوجوانان
برخی افراد اوقات فراغت کودکان را به دو بخش اوقات فراغت کودکان پیش از دبستان و اوقات فراغت ویژه کودکان پس از ورود به دبستان تقسیم میکنند. باید توجه داشت که علاقه به فعالیتهای مختلف فراغتی در کودکی آغاز میشود. فعالیت در اوقات فراغت باید دارای هدف، محتوا، برنامه، روش، ابزار و امکانات مشخصی باشد. همه کودکان و نوجوانان نیازمند تفریح و شادمانی هستند چنانچه والدین، مدرسه و جامعه از کمک به تأمین این نیاز غفلت کنند از یک وظیفه مهم غافل شدهاند. آموزش کودکان و نوجوانان برای استفاده صحیح از اوقات فراغت یک ضرورت تربیتی است. جهت پر کردن اوقات فراغت کودکان نباید آنها را با اصرار به کلاس خاصی فرستاد بلکه میتوان از آنها پرسید که چه عاملی خستگی آنان را برطرف میکند و آنها را به سوی کارهای مورد علاقشان سوق میدهد. طبیعی است که اگر برای اوقات فراغت کودکان برنامهریزی نشود این اوقات میتواند به تهدیدی برای کودکان تبدیل شود.
اوقات فراغت ویژه جوانان
فراغت جوانان نیازمند برنامهریزی است. در این دوره جوان بیشتر تحت تأثیر و تحریک گروه همسال خود است. جوانان در مورد چگونگی اوقات فراغت گرایشهای گوناگونی دارند و همچنین خواستههایی متفاوت از پدران و مادران خود دارند. برخی از این تفاوتها طبیعی و ناشی از تفاوتهای سنی و مقتضیات آن است. یعنی جوانان علاوه بر نیازهای زیستی اولیه، نیازهای ثانویه مانند محبت، تعلق خاطر به گروه متجانس خود، امنیت، احساس ارزشمندی، موفقیت، نوآوری، نیاز به اخساس کمال و شناخت ارزشهای اخلاقی نیز دارند. آنها مایلند اوقات فراغت خود را به گونهای سپری کنند که به بهترین وجه به این نیازها پاسخ داده شود. گذشته از اینها جوانان سرشار از انرژی هستند و دوست دارند به فعالیتهای پرشور و هیجان بپردازند. معمولا اینترنت و ترندهای جدید بر این گروه از افراد جامعه بسیار تأثیرگذار است و برخی اوقات تأثیر آن از ارزشهای خانواده و جامعه هم بیشتر میشود.
اوقات فراغت ویژه میانسالان و سالمندان
در سنین میانسالی آرامش خاطر، تجدید قوا، شرکت در فعالیتهایی که موجب رشد و شکوفایی شخصیت میشود و گاه فعالیتهای عام المنفعه بیشتر مدنظر هستند. در سالمندی بیشتر افراد به دنبال آرامش، حفظ و نگهداری سلامتی، برقراری ارتباط اجتماعی و نیز استفاده بهینه از تجربیات فراوان اندوخته شده در طول زندگی خود هستند. در این مرحله از زندگی الگوهای فراغتی کم تحرکتر میشود و غیرمحتمل است که تغییر کند. آنچه در سالمندی به طور قابل توجهی افزایش پیدا میکند زمان بدون تخصیص است. از دست دادن کار یا بازنشستگی نه تنها آنها را با بحران ناگهانی هویت شغلی روبهرو میکند بلکه شبکه دوستان در محیط کار و چگونگی صرف انرژی را از آنها میستاند. هنگامی که از اوقات فراغت یک سالمند صحبت میکنیم باید بدانیم که یک سالمند توان میانسالی و جوانی را ندارد و دیگران باید در استفاده اوقات فراغت به آن ها کمک کنند که نتیجه ی آن نشاط و یا حتی میتواند یک منفعت مادی و معنوی شود.
درباره این سایت